Asociatia de tineret “Onestin” in casa noua

De ziua lor, 30 ianuarie, “Onestinii” au primit cadou un sediu in care sa-si poata desfasura activitatile. Visul liceenilor de la “Onestin” a devenit realitate prin bunavointa profesorului Vasile Saraiman, director al Grupului Scolar “Gheorghe Asachi” (fostul Liceu de Constructii), care a pus la dispozitie o incapere situata lânga capela liceului.

Inaugurarea noului sediu a fost oficiata dupa toate canoanele. Cei doi preoti indrumatori, Florin Smarandi si Adrian Topa, au oficiat slujba de sfintire iar adolescentii s-au rugat smieriti. Finalul slujbei nu a fost lipsit de momente vesele. Dorind sa nu se exprime foarte “oficial” ca in biserica, preotii care coordoneaza activitatile Onestin s-au adresat copiilor ca de la om la om, ca de la un frate mai mare catre unul mai mic. “Acesti copii au nevoie de multa comunicare, si ne ferim a adopta, fata de ei, un comportament sobru, bisericesc. Incercam sa ni-i apropiem povatuindu-i, ascultându-i, intelegându-i. In aceasta asociatie asteptam tineri care nu sunt neaparat dusi la biserica. Asa sunt copiii, mai zburdalnici, mai poznasi dar observam ca au bune intentii si suntem bucurosi sa-i indrumam.” declara, la finalul evenimentului preotul Florin Smarandi, in timp ce membrii asociatiei dadusera deja lovitura la prajituri si bomboane, moment asteptat inca de la inceputul slujbei.

Sarbatoarea Onestin

Inaugurarea noului sediu a insemnat si stabilirea sarbatorii oficiale a Asociatiei de Tineret Onestin. De comun acord cu membrii, preotii coordonatori au ales data de 30 ianuarie, zi in care praznuim Sfintii Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigore Teologul si Ioan Gura de Aur. In cuvântul lor, preotii au motivat alegerea acestei sarbatori: “Sfintii Trei Ierarhi au stralucit ca niste luceferi pe bolta cereasca a Bisericii crestine. Daca despre Sf. Apostol Pavel s-a spus, si pe drept cuvant, ca este fereastra prin care pagânii L-au cunoscut pe Hristos si s-au convertit la crestinism, despre Sfintii Trei Ierarhi putem spune ca sunt ca trei ferestre prin care crestinatatea a privit spre Hristos si a primit lumina de la El. Astfel, Sfântul Grigorie Teologul este simbolul stiintei teologice, Sfântul Vasile cel Mare este simbolul energiei si al actiunii puse in slujba oamenilor, iar Sfântul Ioan Gura de Aur este simbol al râvnei apostolice prin cuvânt si fapta, pentru indreptarea vietii credinciosilor, dupa invatatura Domnului nostru Iisus Hristos. Mai concis spus, unul ar reprezenta mintea care gandeste altul gura care propovaduieste si al treilea mâna care lucreaza, desi fiecare a avut si minte si gura si mâna care lucrau intr-o desavârsita armonie si unitate. Opera lor este vasta, iar activitatea lor a cuprins toate domeniile si aspectele vietii: social, cultural, pastoral-misionar, dar au stralucit prin contributia lor in formarea invataturii celei adevarate si pastrarea ei in fata celor ce o atacau din toate partile. Iata de aceea am gasit de cuviinta sa avem aceasta zi ca sarbatoare a noastra, a celor din asociatia Onestin. Pentru ca noi cautam stiinta precum Grigorie Teologul, ne implicam in actiuni sociale si tot felul de activitati in slujba oamenilor precum Vasile cel Mare si dorim sa ne desavârsim in credinta urmând exemplul lui Ioan Gura de Aur”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.