Comunicate de presăProiecte

Proiect european Erasmus+ Solve T. E. D! (Teen Eating Disorders) – Comunicat de presă oficial

Asociația de Tineret ONESTIN inițiază și susține schimbul de tineri marca Erasmus+  “Solve T.E.D! (Teen Eating Disorders)”, în perioada 20-28 august 2019, în municipiul Onești, o zonă pitorească a Subcarpaților, pe care dorim să o și promovăm cu această ocazie.

Proiectul este organizat atât din dorința de a identifica cauzele tulburărilor alimentare în rândul adolescenților, cât și din cea de a găsi soluțiile existente în diminuarea acestei probleme cu care se confruntă tinerii contemporani în dezvoltarea lor. Acestui scop măreț i s-au alăturat trei organizații partenere, din Grecia, Italia și Spania, respectiv “System and Generation Association”, “Outside the Box” și “2+2 Asociacion”.

Astfel, au fost selectați 28 de tineri europeni, respectiv șapte voluntari din fiecare țară implicată. Aceștia sunt mobilizați într-un dialog intercultural, derulat prin ateliere non-formale, care au în vedere promovarea unui stil de viață sănătos și echilibrat, dar și transmiterea și formarea unor bune practici nutriționale. În ceea ce privește echipa României, aceasta este reprezentată de tinerii elevi oneșteni, voluntari și membri ai Asociației de Tineret ONESTIN, Maria-Teodora Paiu, Ana-Serafima Ghițun, Paul-Inocențiu Vărgău, Mihai Denis Tapalagă, Sergiu-Evanghelos Minuț, Bogdan-Andrei Maizel și Ioana Ionaș.

Acest schimb de tineri este finanțat de Uniunea Europeană, prin programul Erasmus+, acțiunea KA1 – Proiecte de Mobilitate. Linia de finanțare îi poate implica atât pe cei care sunt beneficiarii finali ai procesului de învățare (studenți, elevi- filieră tehnologică sau vocațională și postliceal- tineri, voluntari, etc.), cât și profesioniștii din domeniile educație, formare și tineret, care facilitează procesul de învățare (profesori, formatori, lucrători de tineret, personal de conducere sau administrativ etc.).

Proiectele de mobilitate sunt proiecte instituționale, prin care se realizează activități care implică parteneri din mai multe țări (trans-naționale).

Odată inițiativa fiind luată și bazele construite, coordonatorii acestui schimb de tineri au fixat și cele 10 obiective principale care să-l definească: să crească gradul de conștientizare referitor la grava problematică a dezechilibrelor alimentare, să informeze participanții în legătură cu forma corectă de hrănire, explicarea comportamentului psihosomatic, precum și prezentarea strategiilor de marketing care determină alegerile noastre în materie de gust, iar, ulterior, dezvoltarea unei forme de empatie față de tinerii afectați, prin intermediul “psihodramei” și al jocurilor de rol. Mai mult decât atât, proiectul vizează și dezvoltarea unor competențe practice (gastronomice și sportive), a sentimentului intercultural, prin observarea preferințelor culinare ale fiecărei țări implicate, consolidarea capacității de interacțiune incluzivă, alături de elevi ai Școlii Naționale de Pregătire a Agenților de Penitenciare și de tineri deținuți aflați în custodia unității, iar, în final, crearea unei rețele europene de bune practici prin intermediul unei platforme online: https://solveted.wordpress.com/. Al zecelea obiectiv? Să ne și distrăm, bineînțeles, și să explorăm creativitatea existentă în noi.

Considerăm acest proiect unul de 10. De ce? Pentru că aceasta este nota generației noastre. Pentru că noi, ca tineri, nu așteptăm să ne rezolve alții problemele. Pentru că știm și avem puterea necesară pentru a lupta și găsi soluțiile potrivite pentru noi.

Comentarii (Niciun comentariu)

Scrie un comentariu acum:

*

Participă la activități