World Peace II

Trăim într-o lume dominată mass-media, într-o lume în care Internetul ne acaparează mințile și nu ne permite să vedem ce se întâmplă în jurul nostru. Tineri și neliniștiți, voluntarii ONG-ului Onestin au participat în perioada 3-13 mai într-un proiect Erasmus+, dornici să găsească subiecte pe care să le rumege împreună cu cei de acasă. Au și găsit!

Scopul principal al “W.P.II” a fost să pună în lumină cum valorile țărilor participante (și nu numai) pot fi aduse în comun pentru a înlătura conflictele de orice natură. Mai mult, prin intermediul activităților non-formale (pusul în scenă de bătălii, cercuri de discuție despre istoria fiecărui popor) s-a dorit crearea unui mediu prietenos în care voluntarii să înțeleagă de ce, de unde și de când au izbucnit războaiele, ce au adus ele în lume și de ce ar trebui evitate.

Cum au fost puse în aplicare aceste lucruri? Prin multă muncă: muncă individuală (dezvoltarea personală și descoperirea talentelor “ascunse” nu au fost date la o parte), cât și în echipe mixte. Contribuția nu a venit numai din partea voluntarilor participanți, ci și din partea organizatorilor: Bogdan, Lotte, Jimmy și Felipe sunt doar câteva dintre numele persoanelor care au reprezentat un suport imens. Înarmați cu multă răbdare, înțelegere și entuziasm, aceștia au știut să le încurajeze ideile (și să îi învețe ca nicio idee nu poate fi “rea”, atât timp cât crezi cu tărie în ea), să îi provoace să dea tot ce au mai bun și să le arate că diferențele interculturale pot fi puncte de sprijin pentru o societate mai bună.

Voluntarilor le-a fost pusă la încercare imaginația cu marea întrebare: de ce are omenirea nevoie pentru pace? Tineri și adolescenți din România, Italia, Spania și Grecia și-au pus mințile la contribuție pentru a găsi ceea ce proiectul îi îndemna să caute: un răspuns. Răspunsul pe care l-au găsit, este, nesurprinzător, un melaj dintre acceptare, prietenie, schimb intercultural și muncă în echipă.

“World Peace II” a fost, este și va rămâne pentru echipa României un ansamblu al “primelor dăți”: în care au experimentat, au trăit, au ieșit din zona de confort și au învățat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.