“European HeArts” propune o realitate bazată pe emoții și nevoi fundamentale

Încă din anul 2005, Asociația de Tineret ONESTIN a avut un rol activ în dezvoltarea tinerilor din comunitate, atât prin desfășurarea de activități care să facă uz de puterea educației non-formale, cât și prin implicarea în diverse proiecte europene, unele fiind organizate de aceasta, iar în altele având postura de partener.

Următorul proiect care urmează să fie implementat de voluntari – sub coordonarea lui Bogdan Hanganu, este “European HeArts”, un rezultat al schimbului de tineri “Visual HeArts” care a avut loc în 2015, în Italia, și a adus în prim-plan descoperirea de sine prin intermediul artei, dar și explorarea sentimentului de cetățenie europeană. Pornind de la inițiativa unor foști participanți, noua versiune are în vedere utilizarea concluziilor avute de ei la nivel de comunitate și orientarea spre dimensiunea comună.    

Proiectul constă într-o întâlnire de tineret, care se va derula în perioada 17-26 iulie 2021 în zona Haloș din Mănăstirea Cașin, în imediata apropiere a orașului Onești, mobilizând 30 de tineri participanți din 5 țări (Grecia, Italia, Spania, Portugalia și România), la care se adaugă echipa tehnică și de organizare a Asociațieide Tineret ONESTIN.

Printr-un dialog intercultural și ateliere non-formale, mobilitatea urmărește exprimarea emoțiilor prin arte performative, dar și instituirea lor drept  bază la alcătuirea unui sistem economic și social care să atingă nevoile fundamentale ale tuturor.

De la cunoașterea intrinsecă și acceptarea vulnerabilității ca o oportunitate de integrare în primă fază, accentul va trece ulterior la raportarea participanților ca membri ai unei comunități multiculturale, obiectivele proiectului fiind susținute de cercetările elaborate de Organizația Mondială a Sănătății. Potrivit acestora, sinuciderea este a doua principală cauză a decesului survenit în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 15-29 de ani, puternic legată de sentimentul izolării, discriminare, despărțiri în urma unor relații  sau diferite forme ale depresiei.

În consecință, Asociația de Tineret Onestin dorește – prin această inițiativă, să ofere participanților implicați posibilitatea de a simula și propune o Europă bazată pe valori de integrare, respect, colaborare, sprijin sau creativitate, prin metode inovatoare, non-formale și prin crearea unei rețele europene de bune practici, emoțiile și nevoile umane fiind considerate drept punctul de plecare al viitoarelor politici și nu componentele economice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.