Youth for European Solidarity – YES

„Proiectul „Youth for European Solidarity – YES” a avut loc în Atena, Grecia, în perioada 4-14 octombrie.
La acest schimb de tineri au participat 72 de persoane din 6 țări diferite: România (Asociația de Tineret Onestin), Grecia (Entrepreneurship and Social Economy Group – EKOgreece), Italia (European Grants International Academy Srl – EGInA Srl), Franța (The Nuwa group), Olanda (Stichting yEUth) și Lituania (Association Aktyvistai), iar scopul proiectului a constat în descoperirea problemelor existente și soluționarea acestora de către tinerii participanți.


Un alt factor important în desfășurarea mobilității a fost diversitatea, întrucât aceste șase echipe participante au organizat împreună seri multiculturale în care și-au prezentat țara, cultura și bucătăria specifică. Așadar, participanții au locuit pentru 10 zile într-un mediu sigur și propice dezvoltării personale și culturale.

Pe parcursul a opt zile de proiect s-a discutat despre numeroase probleme la nivel european și ce soluții am putea pune în practică, fiecare dintre noi, iar activitățile au fost organizate de echipele participante, realizate prin metode non-formale.

Așadar, subiecte precum schimbarea climatică, reciclarea, drepturile și libertățile omului, problemele sociale și importanța Uniunii Europene au fost dezvoltate prin artă și gândire liberă:

-primele zile, s-au concentrat pe unirea grupului și pe descoperirea programelor Erasmus și a Uniunii Europene, în special prin desen și cuvinte

-problemele de mediu au necesitat o activitate în aer liber, drept urmare, participanții au pornit spre centrul Atenei, unde au colectat deșeurile din spațiul public, având și o reprezentare artistică și interviuri pregătite pentru trecători.

Restul subiectelor au format un proces creativ, astfel că au fost discutate prin poezie, muzică, dans și teatru.

Pe lângă învățarea non-formală specifică proiectelor Erasmus, au existat și două zile libere în care aceștia au avut ocazia să viziteze frumosul oraș în care se aflau. Proiectul s-a încheiat cu o festivitate de înmânare a Youth Pass-urilor, lăsând în urma sa noțiunii noi învățate, prietenii formate, legături și amintiri de neuitat pentru participații noștri.

Sperăm să ne revedem curând, undeva în Europa!”

-Daniela Iancu, membră a echipei Onestin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.